Onderhoudsadvies

ONDERHOUDSADVIES

Gefeliciteerd met uw aankoop

Wij wensen u veel en lang plezier toe met uw nieuwe meubel! In onze informatiegids leest u alles over wat er met uw order gebeurt, de levering van uw meubels, en het onderhoud.

Onderhoud is belangrijk voor uw meubelen. Hoe u een meubel onderhoud is afhankelijk van het materiaal. Hieronder vindt u de belangrijkste tips per materiaal.

Met weinig inspanning kunt u jarenlang genieten van mooie lederen bekleding. Om het leder te voorzien van de nodige voeding en bescherming is het onderhoudsinterval 2 à 3 keer per jaar. De benodigde onderhoudsmiddelen zijn bij ons verkrijgbaar.

Dagelijks onderhoud
Het dagelijks onderhoud beperkt zich bij beschermende ledersoorten tot het afnemen met een licht vochtige doek. Let wel dat de gebruikte doek vrij moet zijn van zeep en kalkresten. Gebruik deze doek enkel voor het onderhoud van uw lederen zitmeubel. Wij raden aan gedestilleerd water te gebruiken. Het bevochtigen van de doek dient enkel om het stof op te nemen, maar vooral niet om het leder te bevochtigen. Gebruik van chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen hebben een vernielend effect op leder. Tevens raden wij het gebruik van microvezeldoekjes af vanwege het schurend effect.

Verwijderen van vlekken
Gemorste substanties kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen toe te werken. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek, waarna u het meubelstuk afneemt met een vochtige doek. Wil de vlek niet verdwijnen, raadpleeg ons dan zo snel mogelijk voor advies.

Plooivorming
Bij een zacht comfort, dus met een zachtere vulling en veringmaterialen, zal u iets dieper wegzakken in het zitmeubel. Het leder past zich aan en rekt altijd mee, zodat er plooien ontstaan nadat u bent opgestaan. Die plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van het foam, vering en watten is bereikt na ongeveer 3-6 maanden. Dit is in het ontwerp van de bank ook bewust zo voorzien. Hoe harder de vering, hoe gladder het leder. Hoe zachter het zitmeubel, hoe meer plooien.

Afbeelding A geeft aan hoe het bankstel zich vormt bij normaal gebruik. Bij veel intensiever en langer gebruik krijgt men het resultaat van afbeelding B. Dit is een normaal verschijnsel en geen aanleiding tot klachten.

Afbeelding A

Afbeelding B

Meubelstoffen worden vaak gekozen om hun behaaglijke uitstraling, ze geven comfort en warmte. Over het algemeen heeft stof minder onderhoud nodig dan leder, maar het is wel aan te raden om uw stoffen meubel bij aanschaf te laten behandelen tegen vlekken. Deze behandeling vormt een onzichtbaar schild, dat zich om en in iedere afzonderlijke vezel hecht. Het voordeel hiervan is dat substanties op basis van olie, water en vet, dus alles wat u kunt eten of drinken, geen vlekken meer kunnen veroorzaken.

Dagelijks onderhoud

Als uw meubel behandeld is dan heeft u er bijna geen omkijken meer naar. Een paar tips om zo lang mogelijk van uw meubel te nieten:

  • Laat het liefst geen huisdieren op de bank.
  • Plaats uw meubel bij voorkeur niet in rechtstreeks zonlicht, dit voorkomt verkleuring.
  • Plaats uw meubel niet tegen een warmtebron zoals een kachel of radiator, dit voorkomt schroeischade.
  • Indien het meubel is voorzien van losse kussens, klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden.

Verwijderen van vlekken
Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met een lepel; werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe. Let op, dat u de substantie niet in het weefsel drukt; vochtige vlekken daarna droogdeppen met een tissue of katoenendoek, niet wrijven.

U kunt de vlek vervolgens bevochtigen met water en daarna droogdeppen. Herhaal de behandeling 3 tot 5 maal en droog de vlek na met een föhn. Zo nodig nabehandelen met lauw sodawater (4 eetlepels op een liter) en droogdeppen.

Pilling
Een effect dat kan voorkomen bij stoffen meubels het zogenaamde pilling- effect. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam of een textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar is, kunt u dit verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die ‘pillen’, dit is dus geen slijtage van de stof.

Op de afbeelding hiernaast zie je het resultaat na het behandelen van de stof met een pluizenkam of textieltondeuse.

Hout is een fantastisch natuurproduct en ideaal te verwerken tot meubelen. De laatste afwerklaag geeft het meubel een specifieke uitstraling en bepaalt de wijze van onderhoud. Toch zijn er ook een aantal universele onderhoudstips:

  • Probeer het hout niet in direct zonlicht te plaatsen. Dit kan leiden tot vlekkerige verkleuring.
  • Hang tijdens de wintermaanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren.
  • Als u accessoires (graag voorzien van viltdoppen om krassen te voorkomen) op het meubelstuk plaatst, verzet deze dan regelmatig. Dit om te voorkomen dat het hout op deze plekken niet of anders verkleurt.
  • Houd u aan de onderhoudsvoorschriften en gebruik onderzetters.
  • Plaats houten meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, c.v.-radiator, enz.).

Lak
Een gelakt meubel is makkelijk in onderhoud en niet zo kwetsbaar voor bijv. kringen van drinkglazen. Dit wil niet zeggen dat er geen kringen in het hout kunnen komen. Een nadeel van lak is, als de laklaag eenmaal door het gebruik beschadigd is geraakt, dit over het algemeen alleen door een vakman hersteld kan worden.

Tips om zo lang mogelijk van uw gelakte meubel te genieten:

  • Kijk uit voor krassen, gebruik altijd onderzetters.
  • Voor dagelijks onderhoud kunt u gebruikmaken van een stofdoek.
  • Vlekken verwijdert u met een goed uitgeknepen zeem. Goed nadrogen om vochtschade te voorkomen.

Was
Was geeft hout een mooie, warme en natuurlijke uitstraling. Naast de mooie uitstraling heeft een met was bewerkt meubel iets meer zorg nodig.

U dient er rekening mee te houden dat was iets gevoeliger is voor kringen van o.a. glazen en vazen, zorg in dit soort gevallen voor onderzetters. We adviseren meubelen die van een waslaag voorzien zijn, regelmatig te onderhouden met de daarvoor bestemde onderhoudsmiddelen. Wij hebben de nodige onderhoudsmiddelen voor u in de winkel en geven u graag advies.

Olie
Olie geeft een mooie natuurlijke uitstraling en het meubel is goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. U kunt het meubel gemakkelijk onderhouden met onze onderhoudsmiddelen.

Onbehandeld hout
Soms is een meubel het mooist als het onbehandeld en natuurlijk blijft, denk hierbij aan onbehandeld teak. Het houten meubel kan nog wel enige vorm van bescherming krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout. Vraag ons naar de beschikbare onderhoudsmiddelen.