Geplaatst op

Tips van Superkeukens: vriezer ontdooien en schoonmaken

Klemt het deurtje van jouw vriezer wanneer je deze opent? Dan is het tijd om de vriezer te ontdooien en schoon te maken! Superkeukens deelt enkele tips voor het schoonmaken van de diepvries. Lees onze blog en ga aan de slag!

Je zit er al even tegenaan te hikken: het ontdooien en schoonmaken van de diepvries. Het is namelijk een vervelende en tijdrovende klus. Toch is het belangrijk om dit geregeld te doen, met name wanneer er ijs aan de binnenzijde van de vriezer is ontstaan. Wanneer de vriezer vol met ijs zit, is dit niet goed voor de levensduur van de vriezer. Bovendien kan je steeds moeilijker de lades bewegen en soms trek je de lades kapot. Stroop je mouwen op en ga vandaag nog aan de slag. Superkeukens deelt enkele tips voor het ontdooien en schoonmaken van de diepvries.

Tip 1: Bij voorkeur in de winter

Bij voorkeur doe je deze klus in de winter, want dan kan je de inhoud van de vriezer tijdelijk even buiten in de vrieskou stallen. Helaas moet je soms ook ’s zomers de vriezer schoonmaken. Zorg dat je de inhoud van de diepvries koelt in bijvoorbeeld de koelkast of in koeltassen. Zet allereerst de vriezer uit met de aan/uit-knop.

Tip 2: Leg oude handdoeken neer

Zet de deur van de vriezer open. Pak in de tussentijd enkele oude handdoeken en leg deze voor de vriezer op de grond. Wanneer het ijs smelt, kan je het gemakkelijk opvangen.

Tip 3: Zet pan met heet water neer

Zet een pan of kom met heet (liefst niet kokend) water in de diepvries. Hierdoor smelt het ijs wat sneller. Doe vervolgens de deur dicht en kijk na tien minuutjes weer. Een groot deel van het ijs is al gesmolten.

Tip 4: Afnemen met schoonmaakazijn

Neem de diepvries af met een vaatdoek. Zorg dat je al het (smelt)water uit de vriezer hebt, zodat deze nagenoeg droog is. Vervolgens doe je wat schoonmaakazijn op je vaatdoek. Hiermee neem je de gladde delen van de binnenzijde af. Vieze luchtjes verdwijnen in razend tempo!

Tip 5: Kom niet aan koelelementen of koelbuizen

Veel vriezers beschikken aan de binnenkant over koelelementen of koelbuizen (veelal achterin of bovenin de vriezer). Deze zorgen ervoor dat de temperatuur in de vriezer daalt. Kom zo min mogelijk aan deze koelelementen of koelbuizen, want deze kunnen kapot gaan.

Tip 6: Gebruik liever geen haardroger of föhn

Veel mensen gebruiken een haardroger of föhn voor het ontdooien van de vriezer. Dit is echter niet aan te raden. Door de föhn gaat het ontdooien te hard. Bovendien kan je met de hitte de kunststof binnenzijde beschadigen.

Tip 7: Kies een diepvries met noFrost-technologie

Wil je het vervelende ontdooiklusje nooit meer hoeven te doen? Kies dan voor een vriezer met noFrost-technologie. Deze handige functie zorgt ervoor dat er geen ijsafzetting kan ontstaan. Door het op gang houden van de luchtcirculatie wordt vocht, wat bijvoorbeeld ontstaat door het openen en sluiten van de vriezer, snel afgevoerd. De lucht blijft droger en ijsvorming krijgt geen kans. Nooit meer ontdooien, dus!